Bambu Nedir?

Bambu Nedir? Kaç Metre Uzar, Nerede Yetişir, Ne İşe Yarar? Bambunun Faydaları Nelerdir? Bu yazımızda "BAMBU" hakkında her şeyi fazlasıyla bulacaksınız.

Bambu (Bambusoideae) Nedir?

Bambu bilimsel adı ile Bambusoideae bitki familyasının alt familyası olanPoaceae familyasından gelmektedir. Yaklaşık 120 farklı cinsi ve 1400’e yakın türü olduğu bilinen bambu odunsu yapıya sahip bir bitki türüdür. Bambu odunsu saplı çim türleri arasında dünyanın en hızlı büyüyen bitkileri arasında yer alır.

 

Bambu Kaç Metreye Kadar Uzayabilir?

Bambu Ne Kadar Uzar

Bambu bitkisi dünyada en hızlı büyüyen bitki türlerindendir. Bazı bambu türleri günde 30 cm’ye kadar büyüyebilir. En çok uzayan bambu türleri 40 metreye kadar uzayabilirler.

 

Bambu En Çok Nerelerde Yetişir?

Bambu Nerede Yetişir

Bambu bitkisi en çok Çin’de yetişmektedir. Yaygın olarak Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’da bambu yetişmektedir. 1200 ila 1500 arasında türü olduğu kabul edilen odunsu bambu bitkisi aslında hemen hemen dünyanın her bölgesinde yetişebilmektedir. Bambu -25 C° dereceye kadar soğuğa dayanabilen dirençli bir bitkidir.

Bambu için en yaygın büyüme yeri Güney Doğu Asya’dır. Orada binlerce yıldır büyümektedir. Amerika’nın bile yerli bambusu bulunmaktadır. Bambu türlerine göre yetiştiği iklim şartları da değişmektedir. Bazı bambu türlerinin daha ılıman bölgelerde de yetiştiği bilinmektedir.

Bambu dünya çapında 40 milyondan fazla hektarlık orman alanını kapsar ve bu alanının sadece %60’ının Çin, Hindistan ve Brezilya’da olduğu bilinmektedir. Çin üzerinde 500’ten fazla bambu türü bulunması ile “Bambu Krallığı” ünvanını almıştır. Çin’de yerli bambuya sahip bölgelerden biridir.

 

Türkiye’de Bambu Yetişir mi?

Bambu bitkisi sıcak ve bol yağışlı iklimleri sevdiği için Türkiye’de yetiştiriciliği bazı bölgelerde sınırlı kalmıştır. Türkiye’de Sakarya bölgesi gibi bazı bölgelerde yetişen bambu ülkemize büyük oranda ithal olarak gelmektedir.

 

Bambu En Çok Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Bambu Ne Amaçla Kullanılır

  • Gıda
  • Kağıt Endüstrisi
  • İlaç Endüstrisi
  • Tekstil Sektörü
  • Mimari ve İnşaat Sektörü
  • Ev ve Mutfak Eşyaları Yapımında
  • Müzik aleti Yapımında
  • Hammadde Olarak Kullanımı


Bambu Dünyadaki Oksijen ve Karbondioksit Dengesini Korur

Bambu O2 ve Co2 Dengesini Korur

Dünya çapında bambu bitkilerinin yaklaşık olarak 50 milyon hektar alan kapladığı varsayılmaktadır. Birçok akademik ve bilimsel araştırma bambu bitkilerinin küresel karbon döngüsündeki önemini vurgulamıştır.

Bambu türleri arasındaki Çin’deki tüm bambu ormanlarının yaklaşık olarak 4’te 3’ünü temsil eden Moso Bambusu çok yüksek bir karbon tutma kabiliyetine sahiptir. Bambuların aynı zamanda tarım, hayvancılık, endüstri ve kirlilikten kaynaklı kirli suları emmekte başarılı bitki türleri olduğu yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkmıştır.

 

Bambu Ne Kadar Güçlü?

Bambu Ne Kadar Güçlüdür

Bambu dünyada oldukça popüler ve çok hızlı büyüyen bir bitki türüdür.Bambu içerisindeki lignin ve hemiselüloz içeren mikrofiber yapısı sayesinde ağırınca betona ve çeliğe karşı çok daha dirençli bir yapıya sahiptir. Yapılan bazı araştırmalar doğrultusunda bambuların mukavemetinin yaşı ile alakalı olduğu ortaya çıkmıştır. Bambu bitkisinin 2.5 ve 4 yaş arası maksimum mukavemete ulaştığı ve bu yaştan sonra direncinin azalarak devam ettiği öngörülmüştür  

Bambu aynı zamanda oldukça esnek bir yapıya da sahiptir. Bambunun yapısındaki kovalent bağların çok güçlü olması bambuyu çok güçlü ve çok esnek bir yapıya kavuşturur.
Bambu çeliğe ve betona benzer mukavemeti ile .en güçlü tropikal bitki olarak kabul edilmiştir.

 

Bambu Yenilebilir Mi?

Bambu Yenirmi

Güney Asya’da ve özellikle Çin’de yüksek lif içeren bambu filizleri uzun yıllardır yenilmektedir. Oldukça lezzetli olduğu söylenen bambu filizleri aynı zamanda düşük yağ ve kalori içeriğine sahip güçlü lif kaynaklarıdır. Bu özelligi sayesinde diyet lifi olarak ta bambu filizlerinin tüketimi Asya ve Çin’de oldukça yaygındır.

Özellikle bambu filizi insanların yanı sıra hayvanlar için de önemli bir besin kaynağı oluşturmaktadır. Pandalar, Dağ gorilleri ve Afrika altın maymunları nesillerinin hayatta kalmasını garanti eden önemli bir besin zincirini de oluşturmaktadır.

Genel olarak bambu bitkisi  bol lifli ve faydalı bir besin kaynağı olarak hayvanlar ve insanlar için önemli bir besin kaynağıdır diyebiliriz.