Bambu ve Kargı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bambu ve kargı arasındaki farklar, bambu kamışının ve kargı kamışının genel özellikleri ile arasındaki farkları öğrenelim. Aynı bitki familyasından gelen bambu ve Kargı (Arundo Donax) Arasındaki net farklar nelerdir?

 

Bambu İle Kargı Arasındaki Farklar Nelerdir yazımıza geçmeden önce sizlere en çok sorulan ve en çok karıştırılan bambu ve kargı ürünlerinden bahsetmek isteriz. 

Bambu Nedir?

Bambu bir çeşit buğdaygil familyasından gelen ve uzunlukları 30-40 metreye kadar ulaşabilen çok sağlam ve esnek bir bitki türüdür. Bambu bitkisi çin, uzakdoğu, Hindistan, Brezilya, Güney Amerika gibi bölgelerde daha çok yetişmektedir. Bambu çok sağlam ve dayanıklı bir bitkidir. Hücre yapısı sayesinde çok esnek ve çelik kadar sağlamdır.
Bambu hakkında ayrıntılı bilgi almak için bambu nedir yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kargı Nedir?

Kargı kamışı da aynı bambu bitkisi gibi “Poaceae” familyasından gelmektedir. Latince’de Arundo Donax olarak adlandırılan kargı kamışları ortalama 2-7 metreye kadar uzayabilir. Kargı kamışları odunsu göve ve içi boş bir yapıya sahiptir. Kargı kamışları genellikle sazlık ve göl kenarlarında yetişir.
kargı kamışı hakkında ayrıntılı bilgi almak için kargı nedir yazımızı da okuyabilirsiniz.

Kargı ve bambunun ne olduğundan biraz bahsettikten sonra kargı ve bambu arasındaki net farklara geçebiliriz. 

Kargı ve Bambu Bitkisi Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

  • Bambu bitkisinin uzunlukları 30-40 metreye kadar ulaşabilir. Kargı kamışları ise ortalama 2-7 metreye kadar uzayabilir. 
  • Bambu bitkisi çelik kadar sağlam ve çok esnek bir yapıya sahiptir. Kargı bitkisi selülozik yapısı ile sağlam bir bitki olsada esnekliği az ve bambu kadar sağlam değildir.
  • Kargı kamışlarının çapı 2-3 cm olurken bazı bambu kamışlarının çapı 25-30 cm’ye kadar ulaşabilmektedir
  • Bambu bol yağışlı ve tropikal iklimleri sevdiği için Türkiye’de çok fazla yetişmez. Kargı bitkileri sıcak ve sulu toprakları sevdiği için ülkemizde göl kenarları ve sazlıklarda bol miktarda yetişmektedir.
  • Bambu kamışları ile yapılan ürünler kargı kamışı ürünlerine göre daha dayanıklı ve daha pahalı olmaktadır.
  • Bambu bitkileri ve ormanları dünyadaki CO2 ve O2 dengesini korurken kargı kamışı istilacı yapısı ile bölgesindeki habitatı tehdit edebilir. Kargı kamışı yetiştirirken bu konuda dikkatli olunmalıdır.
  • Bambu lifli yapısı ile yenilebilir bir bitkidir. Bambu filizleri özellikte Çin’de besleyici özelliği ve az kalorili olması itibariyle yaygın bir tüketime sahiptir. Bambu ormanlarındaki pandalar ve bazı hayvanlarda bambu filizleri ile beslenerek hayatta kalmayı başarıyorlar.