Saz Kamışı Nedir?

Saz kamışı nedir? Saz kamışı ile neler yapılır? Saz kamışı nerede yetişir? konularını bu yazımızda ayrıntılı olarak görseller ile birlikte inceleyeceğiz.

Saz Kamışı Nasıl Bir Bitkidir?

Genellikle hasır ürünlerin yapımında kullanılan saz kamışı hasır otu ile de sıklıkla karıştırılmaktadır. Kargı kamışı ve bambu kamışı ile aynı familyadan gelen saz kamışları sulak bölgelerde 4 metre uzunluğuna kadar uzayabilen odunsu gövdeye sahip bir bitki türüdür. Sulak alanlarda kendiliğinden yetişen saz kamışlarının fazlalığı ile bu bölgelere sazlık ta denilmektedir.

Saz kamışları yetiştiği sulak bölgelerde kurbağa, kaplumbağa su yılanı gibi bir çok hayvan türüne de yaşam alanı sağlamaktadır.

Önerilen Makale Kargı Nedir?

Saz Kamışları Nerede ve  Nasıl Yetişir?

Sulak bölgeleri ve göl kenarlarını oldukça seven saz kamış bitkisi kendiliğinden bu bölgelerde yetişmektedir. Çok hızlı ve yayılmacı olarak yetişen saz kamışları kısa sürede yetişkin hale gelebilmektedir. Ülkemizde göl ve nehir kenarlarında sıklıkla yetişen saz kamışları Türkiye’de olduğu gibi dünyada da bu tarz sulak bölgelerde yaygın bir şekilde yetişmektedir.

Saz Kamışı Yetiştiriciliği Yapılıyor mu?

Saz kamışı dünyada ve ülkemizde popülaritesi artan bir dekorasyon hammaddesi ününe kavuşmuştur. 
Saz çatı, kamış çatı, saz şemsiye, hasır gölgelik gibi uygulamalarda saz kamışları ülkemizde ve tüm dünya da özellikle turizm işletmeleri için çok önemli bir hale gelmiştir. 

Saz kamışlarına artan talep karşısında üreticiler harekete geçmiş ve daha geniş bölgelerde saz kamışı yetiştiriciliğine başlanmıştır. İç ve dış piyasada artan talepleri karşılamak için saz kamış yetiştiriciliğinin ilerleyen yıllarda daha kazançlı ve popüler bir hale gelmesi kaçınılmaz olacaktır.

Saz Kamışı İle Neler Yapılır?

  • Saz kamış çatı uygulamaları : saz kamış çatı uygulamalarında genellikle saz kamışlarının erken hasat ürünleri kullanılmaktadır. Daha ince ve kolay uygulanabilir dokusu ile özellikle kirpi çatı ve kademeli kamış çatı uygulamalarında tüm dünyada  ve ülkemizde yaygın bir kullanıma sahiptir.
  • Saz kamış bahçe çiti: saz kamışları erişkin hastalardan elde edilen kamış rulo ürünler kamış hasır ve hasır çit olarak bahçe çiti ve gölgelik uygulamalarında yaygın bir kullanıma sahiptir.
  • Saz şemsiyeler: saz kamışları plaj ve bahçe şemsiyeler yapımında çok modern ve doğal modlleri ile göz doldurmakta. Saz dekorasyon ustalarının maharetli ellerinden çıkan bu saz şemsiyeler ilk bakışta kendine hayran kalmanızı sağlıyor.
  • Duvar ve Tavan Kaplamaları Saz kamışları hava ve suya karşı dayanıklı ve iyi bir yalıtım malzemesi görevi de görmektedir. Önceleri inşaat sektöründe  de yalıtım amaçlı kullanılan yer ve tavan hasırları şimdileri ise dekorasyon amaçlı duvar ve tavan kaplaması olarak da kullanılmaktadır. 
  • Mezar Hasırı:  Cenazeler defin işlemleri sırasında saz kamışlarından yapılan hasır yaygılar da kullanılmaktadır.
  • Yer Hasırı:  Saz kamışları çok eski yıllardan beri yer hasırı ve hasır kilim olarak oturma alanlarında kullanılmaktadır. Günümüzde çok farklı modellerde ve farklı ürünlerle de yer hasırı ve hasır kilim ürünleri imal edilmektedir.
Önerilen Makale Saz Kamışı İle Neler Yapılır?