Kargı ve Saz Kamışı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kargı ve Saz kamışı arasındaki temel farklar nelerdir? Kargı ve saz kamışı nasıl bitkilerdir? Kargı kamışları ile saz kamışları arasındaki benzerlikler ve farklar nelerdir?

 

Kargı ve saz kamışı ürünlerinin ve uygulamalarının son yıllarda çok popüler bir hale gelmesiyle birlikte bizlere en çok sorulardan biri olan kargı çit ve kamış çit arasındaki farklar nelerdir ve kargı çatı mı yaptırmalıyız yoksa kamış gölgelik mi tercih etmeliyiz sorularına da bir rehber olması için kargı ile saz kamışı arasındaki farkları ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Kargı ile saz kamışı arasındaki farklara geçmeden önce kargı ve saz kamışının ne olduğunu bilmemiz gerekir. 

Kargı Nedir?

Kargı odunsu bir gövdeye sahip kalın ve sert kabuklu bir bitki türüdür. saz kamışı ve bambu ile aynı familyadan gelen kargılar ortalama 2-7 metre boylarına kadar uzayabilir ve çapları da 2-4 santime kadar ulaşabilir. 

Saz kamışı nedir ?

Saz kamışlarını kargıya göre daha ince yapılı ve odunsu gövdeye sahip bir kamış türü olduğunu söyleyebiliriz. Sazlık ve göl kenarlarında yetişen kargı kamışları 2-4 metreye kadar uzayabilir ve kalınlıkları da hasatına göre  1-2 cm çaplara sahip olmaktadır.

Kargı ve Saz Kamışı Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Kargı da saz kamışı gibi bir kamış türü olmasına rağmen saz kamışlarına göre saha sert ve dayanıklı bir gövdeye sahiptir.
  • Kargı kamışlarının bazı türleri 10 metreye kadar uzayabilirken saz kamışları 2-4 metreye kadar uzayabilir.
  • Kargı oldukça yoğun selülozik yapısı ile kağıt üretiminde hammadde olarak ta kullanılabilmektedir. 
  • Saz kamışları ülkemizde ve dünyada kamış çatı uygulamasında oldukça büyük bir pazar payına sahiptir.
  • Kargı ile yapılan bahçe çiti ve kargı çatı uygulamaları saz kamış çitlere ve hasır gölgeliklere göre daha dayanıklı ve daha iyi bir yalıtım sunmaktadır.
  • Daha dayanıklı ve daha iyi yalıtımlı çatı ve gölgelik uygulamaları tasarlamak için kargı ürünleri ve saz kamış ürünleri birlikte kullanılabilmektedir.

Kargı ürünler ve Saz Kamış ürünleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Bambu çit rulo ve kamış hasır rulo ürünleri çit ve çatı kaplama malzemesi olarak kullanılan doğal ürünlerdir. 
  • Bambu çit rulo ürünü dayanıklı ve sağlam kargı çubuklarının paslanmaz çelik teller ile birleştirilmesi ile üretilmektedir.
  • Hasır Çit rulo ürünü ise saz kamışlarının misina ipler ile birbirine örülmesi ile üretilmektedir.
  • Bambu kamış rulo ürünü hasır dekorasyon ustaları tarafından el becerisi ile üretilmekte iken kamış hasır ve hasır çit rulo ürünleri fabrikasyon makinalar ile birbirine bağlanmaktadır.
  • Saz kamış bahçe çiti ürünleri her ne kadar makine yardımı ile imal edilse de makinayı kontrol eden ustanında becerisi önemli olmaktadır. Ancak kargı çit ve kargı gölgelik ürünlerinde hasır dekorasyon ustasının tecrübesi ve ustalığı ürünün kalitesini ve dayanıklılığını büyük ölçüde etkilemektedir.